Kezdő oldal » Archívum » Pneumobil 2008

Pneumobil 2008

 

Tizenhat csapat és az ország számos műszaki egyetemének részvételével került megrendezésre az ország első Pneumobil versenye Egerben.

A budapesti Bosch Rexroth Kft. valamint az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft. 2008. május 17-én első ízben adott otthont a rendkívüli kreativitást és komoly szakmai felkészültséget igénylő megmérettetésnek a Bosch Rexroth egri gyárának területén.

A versenyt még tavaly decemberben írta ki a két vállalat a műszaki felsőoktatásban tanulók számára, melyben Rexroth pneumatikus vezérlő és végrehajtó elemek felhasználásával egy működőképes, sűrített levegővel hajtott jármű megtervezése volt a feladat. Gödri István a Bosch Rexroth egri gyárának igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a verseny kiírásának két fő célja volt. Az egyik az innovációs megoldások kiterjesztése az alternatív energiaforrásokra, mint a pneumatika, a másik az egyetemek mérnöki karainak bevonása egy szakmai felkészültséget és kreativitást egyaránt igénylő feladatba. Mint mondta, a külföldi felsőoktatási intézményekben megszokott egyetemi versenyt szeretné a cég hazánkban is meghonosítani, figyelembe véve a vállalatcsoport biztonságra, innovációra és az alternatív energiaforrások használatára vonatkozó központi célkitűzéseit.

Az eseményt Dr. Manherz Károly, az OKM felsőoktatásért felelős szakállamtitkára nyitotta meg. Amint elmondta: „Magyarország számára kiemelt prioritás a Bosch által is támogatott mérnökképzés, ezért a kormány már az idén megemeli a mérnöki karokon az államilag támogatott keretszámot.”

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a tárca szeretné, ha a jövőben egyre többen jelentkeznének mérnöki karokra és a felsőoktatási intézmények intenzívebb kapcsolatot alakítanának ki a munkáltatókkal, hiszen az ilyen együttműködések adják az innovatív erőt a képzéshez.

A versenyen induló csapatok két kategóriában (leggyorsabb kör és legnagyobb megtett távolság futama) mérhették össze tudásukat, melyeket a szakmai zsűri a nap végén díjazott. A kritériumok között olyan szempontok is szerepeltek, mint a jármű pneumatikus kapcsolása, valamint ennek gyakorlati kivitelezése, a konstrukció eredetisége és a biztonsági előírások. Az összetett verseny győztese a Debreceni Egyetem Műszaki Karának csapata lett, akik a Bosch kéziszerszámok és Blaupunkt navigáció mellett egy németországi tanulmányutat és az OKM által felajánlott pénzjutalmat vihették haza. Az összetett versenyben második helyezést a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának csapata, a harmadik helyezést pedig a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának csapata érdemelte ki. Mindhárom csapat megkapta az oktatási tárca által felajánlott oklevelet és különdíjat is.

A Bosch Csoport magyarországi oktatási kezdeményezései több évre tekintenek vissza. A Miskolci Egyetemen a Bosch által alapított mechatronika tanszék a napokban került az egyetem tulajdonába, ahol évek óta szakértelemmel és anyagikkal is jelen van a vállalatcsoport. A BME-vel tavaly kötött hosszú távú megállapodás keretében idén januárban került sor 75 millió forint átadására, amely mellett szintén szakmai előadásokkal és szakkönyvekkel is támogatja a cég az intézményt. Ugyanitt tavaly áprilisban nyitotta meg a Bosch autóelektronikai laboratóriumát, ahol azóta valós körülmények között végeznek méréseket a hallgatók.

A Bosch Csoport hosszú távú céljai között szerepel több műszaki felsőoktatási intézménnyel való szorosabb kapcsolat ápolása és a hazai felsőoktatás piaci igényekhez való idomítása.

Képek a versenyről »

További információk:

Szarka Ágnes
Tel. 06-1-422-3235
agnes.szarka__kukac__boschrexroth.hu

Kukaj Zsuzsanna
Tel. 06-1-4313-928
zsuzsanna.kukaj__kukac__hu.bosch.com

Eredmények

A verseny programja

Versenykiírás

Általános információk

Műszaki részletek

Kérdések és válaszok

Letöltés

Média

FacebookYoutube
Kezdő oldalVideókFacebookKapcsolat